Poggio Le Volpi

Lazio/Puglia - Italië

Filosofie

Poggio le volpi filosofie Italië

Mario Mergè begon in de jaren '20 van de vorige eeuw met de productie van wijn en olijfolie. Hij deelde zijn levens- en werkervaring met zijn zoon Armando, die vervolgens zijn kennis op zijn zoon Felice overbracht, zodat hij de derde generatie in zijn familie werd. Om invulling te geven aan zijn ultieme 'wijndroom' richtte hij in de jaren '90 het Italiaanse wijnhuis Poggio Le Volpi op. De filosofie van dit wijnhuis is wijnen maken die de rijkdom van het land en de kennis van de wijnstokken benadrukken. Ondertussen is Poggio Le Volpi al jaren toonaangevend op gebied van topwijn uit de Lazio-regio en werden ze reeds verkozen tot wijndomein van het jaar. Zowel voor witte als voor rode wijn behoren zij tot de absolute top.

Terroir

Poggio le volpi terroir Italië

Lazio is één van de grootste wijnstreken van Italië, met langs de Tyrrheense zee een mild klimaat, verderop kunnen de winters koud zijn. Een groot deel van de bodem is van vulkanische oorsprong. Verscheidene meren zijn in feite oude kraters van uitgewerkte vulkanen. Deze meren bepalen dan ook de gebieden waar enkele in het algemeen lichte, droge, excellente witte gemaakt worden. Druiven zoals de Malvasia en Trebiano komen hier meermaals voor dankzij de kalk en klei bodem. Ten zuid-oosten van Rome en op de heuvels langs het Tiberdal hebben de rode wijnen het voor het zeggen met druivenrassen zoals de Primitivo en de minder gekende Negroamaro en Nerobuono.

Wijnen

Poggio le volpi wijn Italië

Zowel voor witte als voor rode wijn behoren zij tot de absolute top. Te ontdekken:

Baccarossa, gemaakt van de zeldzame Nero Buono druif en volgens de Italiaanse wijncriticus Luca Maroni, de beste wijn die ooit in Lazio werd gemaakt. 

Frascati Superiore People, met aroma's van exotisch fruit, bloemen en een vleugje amandelen; een licht snoeperige stijl. Veel zon en een sappige afdronk. Lekker smakelijke stijl kortom, een vlotte drinker. De karakteristieke frisheid van deze fantastische traditionele wijn wordt genoten sinds de oude tijden.

Primitivo Tator waarbij Tator een oude Messapische god is. De handen op het etiket zijn de handen van de wijnmaker en zijn representatief voor het harde werk. Tator Primitivo is een stevige donkerrode rode wijn met aroma's van rood fruit en duidelijke tonen van kaneel, gedroogde vijgen en amandelen. Deze wijn is complex en genereus, hartig, veel body en structuur. Zijn aroma's herinneren aan de sterke antieke geschiedenis en poëzie van Salento.

Poggio Le Volpi Roma Doc Edizione Limitata Montepulciano, Syrah and Cesanese met een heerlijk diepe, donkere robijnrode kleur een een mooie glans. Zeer intense en complexe neus met veel rijp zwart en rood fruit als krieken op alcohol, braambessen, wilde bessen en pruim begeleid door kruidige impressies van kardemon, nootmuskaat en zwarte peper. Noties van kreupelhout en een vleugje zoete balsamico komen naar boven in de indrukwekkend lange en smakelijke afdronk.