Veneto - Italië

Paolo Cottini
Paolo Cottini wines
Paolo Cottini Philosophy
  La differenza tra fare un lavaro e farlo per passione è il risultato! Het verschil tussen werken en het met passie doen is het uiteindelijke resultaat! Paolo Cottini heeft zo zijn eigen werkethiek om een persoonlijke identiteit voor zijn wijnen te bekomen. Samen met zijn vrouw Sarah zet hij onder zijn eigen naam een passie verder die eigenlijk al 3 generaties begeesterde. Dit kleine familiedomein verraste in geen tijd menig wijnrecensent en werkte zich op tot een niet te missen wijnervaring in een toch wel unieke streek op gebied van druiven, wijnen en hun respectievelijke productiemethoden.
Paolo Cottini terroir
  De druivelaars zijn aangeplant in het hart van Valpolicella, meer bepaald Castelrotto. De ondergrond onderscheidt zich van de rest van Valpolicella (Kalksteen) door een dikke laag van zandsteen die veel fossiele materie bevat waardoor de wijnstok meer moeite moet doen om aan water te geraken en betere druiven verkregen worden. Het wijndomein omvat 2 verschillende wijngebieden, zowel geologisch en klimatologisch. Eén in Ca ‘del Gallo op 580 m hoogte en zuidwest gericht en de andere in Valgatara op 250 m hoogte en zuidoost gericht. Ze liggen daarmee midden tussen de grote namen en stelt hen in staat om de respectievelijke wijnen zoveel mogelijk evenwicht en complexiteit mee te geven en een unieke identiteit te garanderen. 
Paolo Cottini Wines
  Ontdek Poalo Cottini's karaktervolle wijnen: Amarone della Valpolicella Classico: 55% Corvina, 35% Corvinone en 10% Rondinella. Deze speciale wijn is gemaakt van gedroogde druiven via het Verona Pergola systeem. Dit is een teeltsysteem geplaatst op richels ondersteund door droge stenen muren bekend als "marogne". Dit speciaal om de terrascultuur te ondersteunen. Een dichtheid van 3300 wijnstokken per hectare garandeert een rendement van 9800 kilo per hectare. Handmatige selectie van de beste trossen eind september / begin oktober tijdens de oogst. Droging gedurende ongeveer 90 tot 110 dagen in fruit - droogkamers met ideale temperatuur, luchtvochtigheid en ventilatie. Maceratie bij 16°C-18 °C temperatuur in roestvrijstalen tanks gedurende 35 dagen. Scheiding van de schillen eind februari en voltooiing van de alcoholische en malolactische gisting in 3000 liter fusten waar de wijn 12 maanden rust waarna nog 12 maanden op kleinere Barriques volgt. Vooraleer hij op de markt komt rust hij dan nog 12 maand op de fles. Valpolicella Classico RIPASSO Superiore: 60% Corvina, 30% Corvinone en 10% Rondinella. Het ophangsysteem is hetzelfde als bij de Amarone, hand geplukte druiven en strenge selectie alvorens zachte persing. Klassieke fermentatie op inox waarna de klassieke Valpolicella een 2e gisting ondergaat door toevoeging van de most van de Amarone. Daarna rust de wijn nog 15 maanden op grote fusten van 3000 liter. Na 6 maanden rust op de fles op de markt gebracht. Castrum - Veronese: Hetzelfde ophangsysteem en wijngaarden als bij de Amarone. Hier worden de druiven echter maar 30 dagen gedroogd en 100% Corvina. Na een lange fermentatie in Slavische eik volgt er een rijping van 12 maanden op Franse barriques waarna de wijn nog 3 maand op de fles rust. Valpolicella Classico: 60% Corvina, 30% Corvinone en 10% Rondinella. Ook hier worden de druivelaars op de typische "Verona Pergola" manier opgehangen en begeleid. Wel met een minder strenge selectie als bij de Amarona. De wijn wordt ook op de klassieke manier gefermenteerd en ondergaat geen droging of 2e gisting. Fermentatie en maceratie gebeuren op inox. De wijn ondergaat achteraf geen houtrijping.